A vár – múzeum

A vár (Thököly kastély) a városi várak közé tartozik. A város közvetlen területén épült, az esetleges ellenségtől való megvédése érdekében. A vár építése nagyban összefügg a Szapolyai családdal. Az első írásos említés a várról 1463-ból származik, később: 1528-ban a Laský lengyel nemesi család tulajdonába került. 1579-ben törvénytelenül a Thököly család szerezte meg. A család 4 generációja 1684-ig tartózkodott itt. Ez alatt az idő alatt az eredeti gótikus erődből elegáns reneszánsz rezidenciát építettek ki. 1657 – 1658-ban kastélyi kápolna volt hozzáépítve.

A Thököly család – különösen Thököly Imre, magyar hazafi – állt a Habsburg politika ellenzékében. Az uralkodócsalád elleni vereség után, valamint a Törökországgal való összevonás után a család elveszítette az összes vagyonát.

1702-ben a város Rueber Ferdinánd nevű utolsó tulajdonostól megszerezte a várat. Különböző jellegű célokra használta fel, pl. mint raktárhelyiség. A 19. század második felében elhatározták a múzeum létesítését, de csak 1931-ben került sor a megvalósítására.

Ma az egész terület városi múzeum különböző bemutatókkal. Ezek a város történelmi fejlődését mutatják be a keletkezéstől egészen a 20. század kezdetéig.

Fényképek:

A vár – múzeumA vár – múzeumA vár – múzeum

Információk

A városnézéssel, nevezetességekkel, árakkal, szálláshelyekkel, stb. kapcsolatos összes szükséges információhoz Ön a Késmárki Információs Irodában (Kežmarská informačná agentúra) juthat hozzá.

e-mail: info@kezmarok.sk,
tel.: +421/(0)52/449 21 35

Ako často navštevujete mesto Kežmarok?

Dotazník

Audioguide

Audioguide

Videoklip

Videoklip Kežmarok 2015

EźRO Kézműves Fesztivál

Európske žudové remeslo

Kalendár kultúr. podujatí

Promóciós anyagok