Vigadó

A mai városháza helyén valamikor régen őrtorony állt. A 17. században a Thököly család, akkori vártulajdonosok, átépítették ún. úri házzá. 1705 – 1707-ös években az épületben Glaser Mátyás Vitraria nyomda volt található, amely szlovák, magyar, német és latin műveket adott ki.

1818-ban felújítására került sor, klasszicista stílusban, a mai napig vigadó, ünnepségeket tartanak itt. A vigadó csúcsán Késmárk város címere, valamint egy latin nyelvű felirat található, mely kimondja, hogy e ház feladata a vendégek szórakozását biztosítani. A címer a szabad királyságot ábrázoló koronát fejezi ki, a kardok a városi igazság jele, rózsák és a négy sáv további heraldikus szimbólumokat jelentenek.

A vigadó átalakítása kapcsán az épülethez további polgári házat építettek hozzá a főtéren. A jelenlegi bank épülete reneszánsz jellegű motívumokkal díszített, ismeretlen S.W. iniciáléval.

Fényképek:

VigadóVigadó

Információk

A városnézéssel, nevezetességekkel, árakkal, szálláshelyekkel, stb. kapcsolatos összes szükséges információhoz Ön a Késmárki Információs Irodában (Kežmarská informačná agentúra) juthat hozzá.

e-mail: info@kezmarok.sk,
tel.: +421/(0)52/449 21 35

Ako často navštevujete mesto Kežmarok?

Dotazník

Audioguide

Audioguide

Videoklip

Videoklip Kežmarok 2015

EźRO Kézműves Fesztivál

Európske žudové remeslo

Kalendár kultúr. podujatí

Promóciós anyagok