Városháza

Az első késmárki városháza az öreg piactéren állt, mely a város legöregebb részét képezte. A huszita támadások ideje alatt, 1433-ban ez az óvárosi rész elégett. A város akkori centruma ideiglenesen áthelyeződött és kiépült az új főtér. A főtér közepén 1461-ben Juraj nevű mester gótikus jellegű városházat épített.

A nagy tűzvész után 1541 – 1555 között a városháza a késmárki Kuntz mester reneszánsz stílusára lett átépítve. 1641-ben Moes Zsigmond irányítása alatt a torony cirádaként volt befejezve, az északi oldalán a város címere van felfestve, mely az igazságot ábrázolja. A tornyot továbbá erkölcsi feliratok is díszitik.A piac ideje alatt ólomból készült dobok ütését valamint a városi trombitás hangját lehet hallani.

1779-ben a városháza újra lángra lobbant, a keletkező károk miatt klasszicista stílusban került felújításra. A következő felújításra 1922 után került sor, pontosan 2002-ben volt a homlokzat felújítva. Az épület jelenleg a polgármesteri hivatal székhelye.

Fényképek:

VárosházaVárosházaVárosháza

Információk

A városnézéssel, nevezetességekkel, árakkal, szálláshelyekkel, stb. kapcsolatos összes szükséges információhoz Ön a Késmárki Információs Irodában (Kežmarská informačná agentúra) juthat hozzá.

e-mail: info@kezmarok.sk,
tel.: +421/(0)52/449 21 35

Ako často navštevujete mesto Kežmarok?

Dotazník

Audioguide

Audioguide

Videoklip

Videoklip Kežmarok 2015

EźRO Kézműves Fesztivál

Európske žudové remeslo

Kalendár kultúr. podujatí

Promóciós anyagok